U bent hier

HD Buzz: Elektronenstraal zorgen voor beste beeld van huntingtine-eiwit tot nu toe

Door: HuntingtonNet op 
Like  0

Met behulp van elektronenmicroscopen hebben onderzoekers van de Harvard Medical School een visualisatie van het huntingtine-eiwit gemaakt met de hoogste resolutie tot nu toe. Er zijn twee redenen waarom we proberen te onderzoeken hoe huntingtine eruit ziet. Ten eerste, als we de structuur van huntingtine zouden kennen, zou dit waarschijnlijk hints geven over hoe normaal huntingtine werkt en hoe dit verkeerd gaat bij de ziekte van Huntington. Deze informatie zou het ontdekkingsproces kunnen versnellen. Ten tweede, als we zeer gedetailleerde informatie zouden hebben over de structuur van huntingtine, zou het mogelijk kunnen zijn om medicijnen te ontwerpen die zich op het ‘mutante’ deel van huntingtine richten.

Waarom is het visualiseren van eiwitten zo moeilijk?

Eiwitten zijn te klein om ze op een eenvoudige manier zichtbaar te maken. Zelfs de beste lichtmicroscopen zijn bij lange na niet krachtig genoeg om een enkel huntingtine molecuul zichtbaar te maken. Dit is waar elektronen van pas komen. Elektronen zijn bijna ondenkbaar kleine deeltjes die zich in een baan rond de randen van atomen bevinden - en ze kunnen in microscopen worden gebruikt. Als licht een enkel eiwit passeert, dan wordt het eiwit nauwelijks opgemerkt. Elektronen voelen daarentegen een sterke druk van het eiwit, en daardoor kan het eiwit uiteindelijk worden gedetecteerd en gebruikt om een beeld te maken.

Vervolgstappen

Hoewel de studie een belangrijke stap is in het begrijpen van huntington, zijn de beelden nog lang niet gedetailleerd genoeg om een medicijn tegen de ziekte te ontwikkelen. Moderne elektronenmicroscopen worden echter steeds beter in het vastleggen van de structuur van eiwitten en toekomstige studies zullen zich precies daarop richten.

Lees hier het hele artikel op HD Buzz.

afbeelding van HuntingtonNet

HuntingtonNet